Lacka Trägolv

Lacka trägolv

Trägolv är populära av flera anledningar; de är snygga, tåliga och sköna att gå på. För att ett golv av parkettgolv ska bli tåligt och hålla sig snyggt och fräscht länge, så måste det behandlas. Ett sätt att skydda den vackra träytan är att lacka golvet. Med hjälp av en golvlack bevaras träets lyster och även slitstyrkan. Golvlacker finns i olika glansgrader hos Happy Homes. En mattlack ger golvet ungefär samma djupa utseende som om golvet vore oljat.

FÖRBEHANDLING

Om ditt trägolv är lackat sedan tidigare, måste det först tvättas först grundligt med målartvätt. Det är viktigt att rester av polish och fett noggrant tas bort. Slipa därefter golvet, gärna med maskin. Avsluta sedan med slippapper korn 120. Sopa och dammsug golvet noga innan lackningen.

NU ÄR DET DAGS ATT LACKA GOLVET

Var noga med att läsa och följa arbetsråden på burkarna. Rör om i lacken ordentligt innan du börjar och se till att eventuella luftbubblor har lagt sig innan du sätter igång.

Stryk första skiktet med lacken utan tryck över golvet mot träets golvriktning med en golvlackpensel eller roller. Jämna ut lacken, den här gången längs med träets riktning och utan att lägga på mer lack. Arbeta sektionsvis och se till att sektionerna överlappas ”vått i vått” ända tills hela golvet är behandlat.

Läs på burken hur länge första strykningen ska torka innan det är dags att applicera nästa lager. Se också efter om det krävs en mellanslipning innan strykning nummer två. Applicera andra strykningen på samma sätt som första.

Dra gärna för persiennerna i rummet, på så sätt får lacken en jämn torktid över hela golvet. Vanligtvis kan man gå försiktigt på ett nylackat golv efter cirka 8 timmar. Vi rekommenderar dock att du väntar ett par dygn innan du ställer möbler på golvet, samt ytterligare några dagar för tunga föremål. Efter en vecka brukar det gå bra att lägga ut mattor på golvet.

HAPPY HOMES TIPSAR:

När golvet börjar se lite slitet ut går det ofta att fräscha upp genom att applicera ett lager med så kallad ”refresher för trägolv”, som ger ditt trägolv nytt liv och bättrar på skyddet mot slitage.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.