Måla Betonggolv

Måla betonggolv

Betong är ett rufft och vackert golvmaterial som blir allt populärare. Oavsett om du just lagt ett nytt betonggolv eller ska fräscha upp ett gammalt, gör lite färg ofta pricken över i. I de flesta fall går det alldeles utmärkt att måla betonggolv, även på balkongen, men det finns dock några punkter som är bra att tänka på innan man sätter igång med målningsarbetet.

NYTT BETONGGOLV

Om golvet är nytt ska det ha härdat i minst 1-2 månader och ytskiktet måste vara fast för att det ska gå att måla. Skrapa med en skruvmejsel för att kontrollera att ytskicket inte släpper. Om ytskicket skulle släppa när du skrapar, måste det avlägsnas. Det kan du göra genom slipning eller betning med saltsyra som noga sköljs bort med vatten. Låt golvet torka i minst 1-2 dygn efter rengöringen och dammsug noga innan du kontrollerar fuktigheten i golvet.

Nästa steg är att försäkra dig om att betonggolvet är helt torrt. Om golvet inte är torrt riskerar färgskiktet att lossna från underlaget inom en kort tid. Et bra tips är att använda med en fuktmätare. Den relativa fuktigheten i golvet måste vara lägre än 90 %.

HAPPY HOMES TIPSAR:

Om du saknar fuktmätare kan du kontrollera fuktigheten genom att tejpa fast en vanlig plastfoliebit på golvet. Se noga till att det är lufttätt runt om. Om golvet mörknar efter cirka 24 timmar, finns det fukt i golvet. Vänta ytterligare en tid och gör sedan om provet.

TIDIGARE MÅLADE BETONGGOLV

Börja med att ta bort all lös färg med en stålborste och en skrapa. Tvätta sedan golvet med Målartvätt om golvet bara är lätt nedsmutsat. Om det är riktigt smutsigt, använd Fettlösare för att avlägsna oljefläckar, fett, vax polish och annan grov smuts. Tänk på att skölja ordentligt med vatten!

Mattslipa blanka färgytor med slippapper nr 180 och var riktigt noga med att ta bort slipdammet innan du börjar måla!

NU ÄR DET DAGS ATT MÅLA

När du har försäkrat dig om att golvet är helt rent, torrt och fritt från smuts är det äntligen dags att sätta igång med målningsarbetet. Läs noga igenom målningsråden på burkarna innan du sätter igång. Det finns olika typer av golvfärger för olika typer av slitage, om du är osäker över vilken färg som är bäst för just ditt golv kan personalen i din närmaste Happy Homes-butik ge dig råd och tips.

Foto: Jotun

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.