Måla Väggar Inomhus.

Få saker gör så stor skillnad i ett rum som att måla om väggarna. Dessutom är ommålning av väggar inomhus relativt enkelt, går snabbt och valmöjligheterna när det gäller kulörer är näst intill oändliga. Väggfärgen hos Happy Homes går också att få i flera olika glansgrader; från ultramatt till halvmatt för att du ska hitta precis den färg som passar just ditt hem.

FÖRARBETE INFÖR VÄGGMÅLNING 

Förarbete är en av de viktigaste sakerna att ägna tid och kraft åt för att nå ett bra slutresultat. Börja med att rengöra väggen med målartvätt. Om väggen är ny kan det dock räcka med att borsta bort löst sittande damm och smuts.

Om det visar sig att målartvätten löser färgen på väggen så är den troligen målad med limfärg. Det innebär att väggen inte ommålningsbar direkt utan måste tvättas mer med massor av vatten. Därefter måste väggen grundas för att binda upp underlaget. Om färgen istället smetar av sig på en torr trasa, är väggen troligtvis målad med kalkfärg. Kalkfärgen borstas bort tills underlaget är fast. Damma noga och grundmåla sedan väggen med en grundfärg som binder upp underlaget.

Om du ska måla över en tapetserad vägg så är det viktigt att tapeten sitter ordentligt. Limma därför fast alla lösa tapetskarvar med tapetklister. Om tapeten inte är väl förankrad i underlaget är det säkrast att dra ner den från väggen och därefter grundmåla. Textilväv grundmålas med en speciell grundfärg för att minimera risken att väven krymper.

Spackla därefter igen sprickor, håligheter och andra skador. Sandpappra när spacklet har torkat och damma sedan av ordentligt. Försök att spackla så lite som möjligt eftersom en spacklad yta får en annan ytstrutkur än tapeten. Grundmåla sedan väggytorna.

NU ÄR DET DAGS ATT MÅLA

Täck golvet med golvpapp och använd maskeringstejp för att skydda foder och lister. Kom ihåg att ta bort tejpen innan färgen har torkat så slipper du att den torkar fast och blir svår att få bort.

Måla väggpartiet närmast tak, lister och i hörn med en pensel. Rolla väggfärgen från golv till tak 2 gånger, låt färgen torka mellan strykningarna. Övermålade tapeter kan ibland få blåsor på väggen, vanligtvis försvinner de när färgen har torkat. Om blåsorna stannar kvar efter torkningen kan du skära upp blåsan och därefter spackla, men tänk då på att det medför en annan ytstruktur på just det stället.

Foto: Beckers

Produkter som underlättar ditt arbete.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.