Måla tak inomhus.

Måla tak

Fina och rena tak bidrar till ett snyggt och fräscht intryck i ett rum. Glöm därför inte bort att måla taken samtidigt som du målar eller tapetserar om väggarna.

De flesta väljer att måla taken med vit, helmatt takfärg som skapar en jämn ljusspridning i rummet. Men självklart går det bra att måla taket även i andra kulörer. Genom att måla taket med en mörkare kulör i ett rum med hög takhöjd kan du skapa en illusion av att sänka taket och därmed skapa en mer ombonad känsla. Du kan även måla ner takfärgen en bit på väggen för att skapa en lägre takhöjd. Om du däremot vill höja taket är ljusa kulörer att föredra.

Börja alltid med att måla taket innan du sätter igång och målar eller tapetserar väggarna, då slipper du färgstänk på väggarna.

TVÄTTA TAKET

Underlaget måste vara fast och rent innan du sätter igång med målningsarbetet. Om du är osäker på vilket underlag taket har kan du börja med att tvätta en liten yta med vatten. Om vattnet löser upp färgen är taket troligen målat med limfärg. Limfärg är vattenlöslig och användes fram till 60-talet. Limfärgen är inte ommålningsbar utan måste tvättas ner helt med massor med hjälp av massor med vatten och en tvättsvamp.

Om färgen smetar av sig på en torr trasa är taket troligen målat med kalkfärg. Kalkfärg kan inte tvättas ner. Borsta istället ytan noggrant tills den blir helt fast. Damma sedan av taket noga.

Om färgen inte löses upp eller smetar av sig vid provtvättningen går det bra att tvätta taket med målartvätt.

FÖRARBETE PÅ NYA TAK

Se till att alla skruv- och spikskallar är indragna på tak- med skivmaterial, spackla igen hålen. Djupa skarvar mellan gipsskivor byggs upp med spackel och skarvremsor. Slipa efter att spacklet har torkat och torka noga bort allt damm.

FÖRARBETE PÅ MÅLADE TAK

Börja med att skrapa bort lös färg. Spackla igen repor, sprickor och andra skador, tänk på att försöka få samma struktur på de lagade ytorna som på det övriga taket. Slipa med ett fint sandpapper och damma sedan av ordentligt.

GRUNDA TAKET

Normalt behöver inte tak grundmålas. Men tak med starkt sugande ytor som träfiberplattor, nya puts- och sandgrängade tak får ett finare slutresultat om de grundmålas före slutmålning.

Nikotin- och vattenskadade tak grundmålas med speciell spärrfärg.

Tak som tidigare varit målade med lim- eller kalkfärg grundas med en speciell grundfärg som binder underlaget före slutmålning.

NU ÄR DET DAGS ATT MÅLA

Använd gärna maskeringstejp för att skydda väggen. Tänk på att ta bort tejpen direkt efter målningsarbetet innan färgen har torkat. Måla ytan närmast väggen med en pensel och rolla sedan taket. Det kan räcka med en strykning på tak som redan är målade för att få en uppfräschning. Rolla hela taket flödigt utan paus, börja måla där det är störst ljusinsläpp.

Om taket behöver två strykningar, börja rolla hela taket parallellt med fönstret. Slutstryk alltid från fönstret, från det största ljusinsläppet och in mot rummet. Använd alltid rikligt med färg i rollern för att undvika ett ojämnt och flammigt resultat.

Verktyg som är bra för ändamålet.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.